Alle Sønderborg Kommunes biblioteker kører på OS2borgerPC løsningen. Løsningen matcher bibliotekernes behov for sikkerhed og samtidigt at skære den ned i det supportarbejde, som tidligere beskæftigede en halvtidsstilling.
Sønderborg Kommune er en kommune med 73.831 indbyggere, syv biblioteker og to afhentningssteder. Alle biblioteker har i de sidste tre år fået installeret Linux-styresystemet og fjernstyringsadministrationen OS2borgerPC. Initiativet kom med opførelsen af et nyt multikulturhus. Da det stod færdigt og var klar til indflytning, manglede det nye hus en måde at sikre de computere, som borgerne kunne bruge, så de kunne holde borgernes digitale identiteter ude af uvedkommendes hænder.
En sikkerhedsproblematik viste vejen
Inden OS2borgerPC kom i drift brugte Sønderborg Kommunes biblioteker helt almindelige stationære Windows computere. Men selvom computerne var låst ned, endte de med at være i forskellig tilstand. Som konsulent og it-koordinator Agnete Moos siger, var der meget pasning og mange fejl, der skulle ordnes. Det kostede dem nærmest en halv medarbejder at passe computerne.
Og så var der sikkerhedsproblemet. I den periode begyndte der at komme keyloggersager op i medierne. Besøgende på biblioteker rundt i landet fik stjålet deres NemID på de borgervendte computere, når identitetstyvene indsatte fysiske keyloggers i USB-portene.
Vi havde en sikkerhedsproblematik og vi havde et rationaliseringsønske.
- Agnete Moos, konsulent og it-koordinator, Sønderborg Kommune
Fjernstyring med en billigere løsning
Agnete fik øje på OS2borgerPC løsningen, der har svar på mange af de kendte sikkerhedsproblemer. Hun er glad for styresystemet, for selve arkitekturen bag Linux gør det nemmere at rydde op efter brugerne. Det er Windows ikke bygget til på samme måde, siger hun.
Linux styresystemet kan også tilpasses kommunens design og behov med en række scripts. Vil man have fjernet ikoner eller installeret nye programmer, kan det gøres ved scriptenes ”nålestiksoperationer”, som Agnete kalder dem. Operationer, som er nemmere i dag end for tre år siden. Agnete og kollegaerne har selv lavet flere scripts og har også fået nogle udviklet til deres specifikke behov.
Sønderborg Kommunes biblioteker har købt en open source administrationsløsning. Det er en webbaseret løsning, hvor bibliotekerne kan passe og fjernopdatere borgerpc’erne.
Vi tegnede en aftale med Magenta, så vi har et open source administrationssystem til at holde styr på borgerpc’erne. Det mener jeg, er en hel klar forudsætning for at høste nogle gevinster ved det. Det er, når man har et administrationssystem, at man kan passe mange computere på en gang. Så det ikke er håndholdt.
- Agnete Moos, konsulent og it-koordinator, Sønderborg Kommune
Installationen var ikke helt lige til dengang, fortæller Agnete og for at gøre det lettere, betalte de Magenta for at udvikle en policy-funktion. Den har den store fordel, at når en computer bliver meldt ind i en gruppe, så bliver de tilknyttede scripts helt automatisk skubbet ud. Sønderborg Kommune betalte for featuren, som alle andre kommuner der bruger administrations-systemet nu også har adgang til. Agnete håber fremover at kunne samarbejde mere med andre kommuner om at dele scripts og andre videreudviklinger.
Alt i alt på 100 computere
OS2borgerPC kører i dag på hovedbiblioteket og på alle syv lokalbiblioteker i Sønderborg Kommune. Både på de borgervendte computere og på storskærmene. Det er cirka 100 computere alt i alt. Og kommunens it-afdeling har nu rakt ud, fordi de gerne vil udvide OS2borgerPC til borgerservice, jobcentrene og plejehjem.
Når OS2borgerPC systemet er i drift, kører det rigtig stabilt. ”Der er ikke noget vrøvl”, som Agnete siger og det er stort set ikke nødvendigt med support. Bibliotekerne har løst de udfordringer, som i første omgang satte dem i gang med projektet: Sikkerhedsrisici og rationalisering. Kun en sjælden gang imellem kræver computerne menneskelig support, som når opdateringer kræver svar på et spørgsmål. Men det er kun cirka hver halve år. Nu har Agnete kun et enkelt ønske til OS2borgerPC.
Mere fællesskab ønskes
Hun ønsker sig et forum, hvor anvenderkommunerne kan dele scripts, opsætningstips eller udviklingsønsker. Meget vil kunne løses i fællesskab, når anvenderne kan vende problemer som: Har det her også været et problem for jer? Hvordan håndterer I det? Måske, siger Agnete, kunne det være et nyhedsbrev med mulighed for at kontakte koordinationsgruppen, som hun også selv er en del af.
Af og til løbet hun også på en anden udfordring. De unge på biblioteket kan nemlig ikke spille Fortnite på computerne. Spillene er ikke udviklet til Linux. Det ærgrer hende, for OS2borgerPC har så mange andre kvaliteter.
Er du interesseret i at komme på en nyhedsbrevsliste for OS2borgerPC, så skriv til community manager Charlotte i OS2-sekretariatet på charlotte@os2.eu