I foråret '24 er der blevet gennemført en brugerundersøgelse af OS2iot. Formålet var at få mere viden om udbredelsen og implementeringen af OS2iot, så koordinations- og styregrupperne bedre kan støtte op om samarbejdet om produktet og sikre den bedste retning fremad.
Der blev gennemført 11 interviews og indsamlet otte spørgeskemasvar fra myndigheder, som er tilsluttet OS2iot-samarbejdet.
Udbredelse
Undersøgelsen viser blandt andet, at 23 myndigheder enten har en tilslutnings- eller driftsaftale på OS2iot. De fleste af dem ligger i det nordøstlige Sjælland eller det midt- og østjyske - naturligt centreret omkring driftsfællesskaberne i Fællesskabet for Dynamiske Data og GovTech Midtjylland.
Tilkoblede sensorer og gateways
Siden OS2iot blev lanceret i 2021 kobler anvenderne flere og flere IoT-sensorer og LoRaWAN-gateways på. Samlet drejer det sig om ca. 3.360 sensorer og 150 gateways. Fordelingen på tværs af myndighederne er værd at notere.
Implementeringsgrad
Det er en vigtig pointe fra undersøgelsen, at implementeringsgraden af OS2iot i følge anvendernes egne vurderinger er meget forskellig. Flertallet er fortsat i gang med en implementeringsfase, hvor der er enkelte IoT-løsninger i drift, og man arbejder henimod opskalering og udbredelse.
Brugerundersøgelsen viser også en næsten lige fordeling mellem ønsker til balanceringen af videreudviklingen af OS2iot, når det kommer til prioritering af ny funktionalitet overfor en bedre brugeroplevelse.
Desuden er der et udbredt ønske om viden om business cases, som kan benyttes til at overbevise ledelse om værdien af at have sin egne IoT-infrastruktur og datastrategi.
Vurdering af IoT-modenhed
Baseret på de gennemførte interviews ses en række gennemgående parametre, som er med til at vise, hvor modne organisationerne er i deres arbejde med IoT og data. Parametrene er benyttet til at lave en minimodel.
Parametrene kan hver især ses som et spektrum, som kan benyttes til at vurdere, hvor ”IoT-moden” en organisation er. Det er ikke sikkert, at alle skal eller vil opnå fuld IoT-modenhed, men modellen kan benyttes til en intern vurdering og dialog om nuværende og ønsket modenhed.
Find de samlede resultater i en mindre rapport, som du kan downloade fra OS2iot's dokumentarkiv.
Mål for OS2iot
Brugerundersøgelsen indgik i styre- og koordinationsgruppernes årsmøde d. 6. juni. Her blev der arbejdet med en række målsætninger for OS2iot, som koncentrerede sig om fem temaer:
- Gevinster og use cases
- Tilslutning og økonomi
- UX og brugervenlighed
- Teknik og drift
- Udvikling og features
For hvert tema blev der udarbejdet gameplans - eller handlingsplaner om man vil - så der er samstemte og konkrete mål at arbejde henimod.
Styregruppen
vil prioritere, hvilke mål der arbejdes med og viden fra
brugerundersøgelsen indgår i den proces.