Hanne Juul-Naber er digitaliseringskonsulent i Favrskov Kommune. Hun har været tovholder for implementeringen af ni systemer i kommunens OS2rollekatalog siden efteråret 2017. Løsningen har en lettilgængelig brugergrænseflade, og har været meget nem at bruge.
Implementeringsprocessen i Favrskov Kommune er gået, som Hanne ønskede. Hun siger: ”Vi er tilfredse med status, og nu er vi ved at have gennemgået processen for så mange systemer, at vi har en veldefineret procedure for det meste.” Favrskov Kommune har foreløbigt lagt styringen af ni systemer i OS2rollekataloget og arbejder på at implementere endnu flere. For 5 uger siden har kommunens centrale IT-servicedesk overtaget selve adgangsstyringen i OS2rollekataloget, men indtil videre er det også Hanne, der står for implementeringen af de kommende systemer.
Da Hanne bliver spurgt, hvilke råd hun kan give videre til andre kommuner, er svaret, at det er vigtigt, at tovholderen sørger for, at konkretisere de opgaver, som fagpersonerne skal være med til at løse. En anden udfordring er at få samlet de rigtige fagpersoner til sparring i en travl hverdag. Her er det vigtigt, at udbrede ”den gode historie” om de fordele, man kan opnå ved at adgangsstyre i OS2rollekatalog.
OS2rollekataloget lever op til dets formål med at samle adgangsstyringen for mange systemer på en overskuelig måde. Ideelt set drejer det sig om alle nye systemer, som Favrskov Kommune indkøber. Hanne forklarer, at en af fordelene ved OS2rollekatalog er, at ”Rollekataloget er intuitivt at bruge og har en lettilgængelig brugergrænseflade”. Det er tydeligt, at hun er meget tilfreds med løsningen. Rollekataloget har genkendelige symboler, og der er plads til fritekst, hvor Hanne og hendes kollegaer kan skrive en forklaring på en specifik rolles funktioner og hvilke rettigheder, den giver brugeren adgang til.
Ifølge Hanne er målet med rollekatalogets implementering og drift, at 80 % af al adgangsstyring skal være forberedt og gerne udført automatisk, når en given medarbejder ansættes i kommunen. Det kan OS2rollekatalog bruges til, da Hanne og hendes kollegaer forlods har gennemført en grundig analyse af roller og rettigheder i tæt samspil med fagpersonerne inden for området. Undtagelserne er f.eks. de specialistroller, som tildeles til superbrugere, administratorer, ledere og særlige fagspecialister. Her er det målet, at OS2Rollekataloget direkte eller indirekte kan levere de oplysninger til chefer og ledere, som letter deres opgave med at styre adgangene for deres medarbejdere.
Hanne har kun få bud på funktionaliteter til adgangsstyring i OS2rollekatalogs brugergrænseflade, som endnu ikke er opfyldt. F.eks. et ønske om at få tilføjet et felt for hvert system, hvor man kan placere et link til KITOS. Så vil det være muligt for medarbejderne i IT-servicedesk at hente supplerende oplysninger om et givent system, uden at der er brug for at vedligeholde oplysningerne to steder. Der er også lidt ”nice-to-haves”, f.eks. at man skal flytte musen mindre frem og tilbage på skærmen. Disse ønsker behandles af styregruppen for OS2rollekatalogets deltagende kommuner, men i takt med at ønskerne imødekommes, er leverandøren Digital Identity hurtig til at implementere ændringerne i systemet.
Billede af Landon Martin på Unsplash.com