Blogindlæg af Rasmus Frey, Sekretariatschef ved OS2-fællesskabet
”Det offentlige bør tænke genbrug, når det køber software” var overskriften på et interview med divisionsdirektør Johnny Iversen (EG). I OS2 kunne vi ikke være mere enige, men det er på andre præmisser. De præmisser drejer sig om open source og agilitet.
Divisionsdirektør hos EG Johnny Iversen og jeg er helt enige på et punkt: Det metaforisk ’bord’ med software skal ikke ryddes, hver gang der kommer en ny leverandør på banen. I stedet kommer vi længere med genbrug af software. Men det er her, hvor Iversen og jeg går hver vores vej. For han advokerer for standard software, mens jeg står fast på open source.
Agilt genbrug i det offentlige
Open source har flere fordele, bl.a. kan det genbruges og det er behovsdrevet i sin udvikling. Hos OS2 er løsninger formet af behovene fra de deltagende offentlige myndigheder i en agil proces med leverandøren og sidenhen videreudviklet efter ønsker fra brugerne. Vi har kort-til-markedet og hver enkelt offentlig myndighed behøver ikke stå med al vedligehold selv. Det kan tages i fællesskab.
Det er en stor fordel at bruge open source, netop fordi det kan genbruges på tværs af myndigheder. Det holder kvaliteten høj, men prisen i bund. Og hvis én offentlig myndighed har et behov, hvorfor skulle andre ikke også have det samme behov?
Det store open source arkiver, der bare er til at tage fra
Open source virker ikke bare i Danmark. I fx Italien og Storbritannien ligger der store open source arkiver. Det britiske sundhedssystem, NHS, har det som gennemgående regel, at al software de bruger, udkommer på open source licens. Sådan kan et sygehus dele software med et andet sygehus. Det kunne vi lære af.
I Italien er det fornyeligt blevet fastslået ved lov, at alle det offentliges kildekoder skal være, ja, offentlige (Agenzia per l’Italia digitale, på italiensk) . På Developers Italia’s hjemmeside ligger et stort arkiv af open source software, som er klar til at tage ned, studere, modificere og dele. Det er bl.a. Docs Italia (offentlige dokumenter, digitalt), APIer og andre open source løsninger. På den måde er det muligt at genbruge, så der ikke skal startes forfra hver gang en offentlig myndighed skal bruge en ny it-løsning.
Synergier, genbrug og kvalitet
Iversen siger, at vi i Danmark er gode til at udnytte synergien mellem standard software og skræddersyede projekter. Det gælder også OS2-produkter. Mange OS2-produkter, der er genbrugt på tværs af fx kommuner, er placeret ovenpå eller i forlængelse af standard national software. Andre har deres eget liv på fx biblioteker rundt i landet. Ved at genbruge sparer vi penge og undgår fejl, fordi der er så mange øjne og testere på produkterne. Det betyder, at vi samtidigt skaber et kvalitetsprodukt. Alt sammen via open source. Så vi er helt enige om, at der er en samfundsmæssig gevinst i at undgå, at alle laver deres eget fra bunden – og det er derfor, at vi er her.