Skip to Content

Wienux var bare startskuddet på Wiens rejse til Smart City

4 august, 2021 af
Wienux var bare startskuddet på Wiens rejse til Smart City
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Byen Wien har været igennem en open source rejse, der startere i 00erne og i dag viser byen sig som en Smart City, der bruger open source software og metoder så som FIWARE evalueringsværktøjer.

 

Wien har siden 2006 haft egen Linux distribution, Wienux, og har i løbet af 2000erne og ’10erne været i gang med en omlægning til open source software i den offentlige sektor. I dag er Wien en Smart City med open standarder og FIWARE evalueringsværktøjer.

En e-Government Bund-Länder-Gemeinden rapport fra 2020 påpeger, at open source er relevant for at skabe samarbejde på tværs af sektorer og i arbejdet med Offentlig Big Data samt som arbejdsmetode udenfor softwareudvikling.

Målene for Wien er ifølge rapporten at skabe transparens, synlighed og et juridisk fundament. Open source bliver brugt i Wiens datacentre, i samarbejdsværktøjer og end-devices.

 

Smart City Vienna

I 2019 var Wien nummer et Smart City af 153 byer verden over, ifølge en rapport fra RolandBerger og nummer 25 i 2020 Smart City Index af IMD.

Wien bruger open source data platformen FIWARE til at analysere deres indsamlede data til monitorering og evaluering. FIWARE definerer et universel sæt af standarder for context data management. Det faciliterer udviklingen af Wien som Smart City. FIWARE initiativet er en non-profit og driver åbne standarder for smarte digitale løsninger uden at skabe leverandørafhængighed.

 

Sidste år af evalueringsfasen

Planen er, at 2021 skal være det sidste år af monitorerings- og evalueringsfasen på Wiens Smart City projekter. Målet med evalueringen af at undersøge, hvordan erfaringen fra de nuværende projekter kan komme nye projekter og nye forretningsmodeller til gode. Til glæde for Wiens borgere.

De nuværende Smart City projekter inkluderer:

  • Fordele til forgængere ved trafiklys og konvertering af bremseenergi fra tog til elektricitet (mobilitet),
  • Distribution af energi fra varme og brug af elektrisk transportmidler og LED-lys (bæredygtighed),
  • Borgerinddragelse i at skabe grønne områder (social).

Alle initiativer bliver analyseret med FIWARE for at skabe transparens

 

 

 

Tag med videre

  • Wien har omdannet sig selv fra en by med 454 Linux servers (ud af den offentlige sektors 2.000 servers totalt) til at være en Smart City, der er dybt engageret i open source og åbne standarder.
  • Blandt fordelene ved open source er fleksibility, gennemsigtighed og høj kvalitet.
  • I 2021 afslutter Wien Smart City en monitorerings- og evalueringsfase, hvor data er analyseret på baggrund af åbne standarder i FIWARE.

 

Læs flere artikler som denne på OSOR

 

Ekstra link:

https://digitales.wien.gv.at/

https://www.ossbig.at/