I 2020 oprettede EU-kommissionen sin egen OSPO sammen med udgivelse af deres open source software strategi. OSPOer findes i mange private virksomheder, hvor de er del af en digital transformation til at nå virksomhedens strategiske mål. Flere offentlige administrationer er også på vej ad den rute. Blandt andet i Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien, Brasilien og Sydkorea.
Akronymet OSPO står for ”Open Source Program Office”. Det er et kompetencecenter for open source drift og struktur i en organisation. Privat eller offentlig. Private virksomheder med et OSPO tæller bl.a. Uber, Spotify og Red Hat. For offentlige organisationer findes et netværk for OSPOer, OSPO++, med bl.a. Johns Hopkins University og Paris by.
Open Forum Europe skrev sidste år, at "An OSPO in the public sector should contribute to the larger organisational policy goals, including privacy, security, trust, collaboration and participation.” Overordnetset kan en OSPO blive brugt til at sikre compliance og code reviews, skabe en kultur om brug af og deltagelse i open source og engagere udviklere til at bruge strategiske open source projekter. Det er et værktøj til digital transformation på tværs af en organisation.
OSPO i Frankrig
En arbejdsgruppe ledt af MP Eric Bothorel nedsat af det franske parlament udgav i december 2020 en rapport om at styrke åbne data og open source software. Med sine 37 anbefalinger sigter rapporten efter at skabe mere transparens og suverænitet i digitale politikker. Rapporten anbefalede også at oprette et nationalt OSPO til at sikre dette.
Open source politikker er vigtige både for den offentlige og private sektor, når de blandt andet skaber mere lighed for borgere og virksomheder, der bliver påvirket af digital politik. Det kunne være skolebørn med computere/tablets, der indsamler data om dem eller personer, der ikke er digitale.
Stærkt fællesskab
Den franske, centrale OSPO indtager en plads, hvor medarbejdere og planer kan forene langsigtet strategier, juriske compliance og opbygning af et stærkt open source fællesskab omkring kildekoderne. Det er også et potentiale for andre offentlige administrationer i og udenfor Frankrig.
F.eks. har det franske ministerium for Uddannelse, Forskning og Innovation skrevet open source software ind i deres seneste nationale plan for ”Open Science” 2021-2024. I den periode vil de definere en open source plan og policy, samtidigt med at open source software og licenser skal fremvises og deles på tværs af videnskabelig organisationer.
Tag ejerskabet tilbage
En god kode i den offentlige sektor – uanset land – definerer Foundation for Public Code som: ”open, legible, accountable, accessible and sustainable”. Det giver offentlige myndigheder kontrol og mulighed for at bygge egne værdier ind i software og implementering og dermed mulighed for at tage ejerskabet tilbage fra private leverandører. Så open source software giver mere kontrol over egen software til de offentlige administrationer for borgers og virksomhedernes skyld på en tilgængelig og bæredygtig måde.
Byg en OSPO
Det kræver arbejde at sikre ejerskab og udføre langsigtede open source strategier. TODO group har en opskrift på, hvordan man kan påbegynde arbejdet med at lave et OSPO.
Første skridt er at finde en entusiastisk leder, der forstår, hvordan open source virker samt en tekniker. WHO Hub for Pandemic and Epidemic Intelligence har et eksempel, hvor de har kombineret de to roller. I april 2022 søgte de nemlig en softwareingeniør til at starte en OSPO hos dem. Nogle af de opgaver, som denne person skulle udføre, var at integrere open source med WHOs mål og med verdensmålene. Ambitionen er at gøre WHO til et førende og aktiv medlem i open source initiativer i deres sektor.
Andet skridt i TODO groups opskrift er at definere arbejdet med politikker, vejledninger og processer, men samtidigt at give plads til fleksibilitet i OSPO arbejdet.
Tredje og sidste af de overordnede skridt at give OSPO kontoret en central rolle i organisationen, hvor alle kan give input og feedback og hvor det er muligt, at alle kan bidrage.
Hvis der på senere tidspunkt er behov for at måle på indsatsen i OSPOen, er det smart at have en baseline fra inden OSPOen startede sit arbejde. Derefter kan der f.eks. måles på:
- Juridisk compliance af open source kode
- Højere prduktion blandt udviklerne
- Opstart og vækst i open source projekter
- Rekruttering af nye udviklere
- Stærkere open source kultur
- Open source fællesskabet bakker op om virksomhedens/myndighedernes interesser
TODOs vejledninger er et godt sted at kigge hen for f.eks. hvis den danske offentlige sektor vil det kaste sig ud i at oprette en OSPO.
Tag med videre
- OSPOer er et kompetencecenter og EU-kommissionen har allerede oprettet deres.
- Hvis en offentlig administration ønsker at tage ejerskab over deres digitale løsninger tilbage og skabe mere gennemsigtighed i digitale politikker, så er en vej at oprette en OSPO med en central placering i organisationen.
Links:
OSPO++ er et netværk for OSPOer på universiteter og i offentlig administration: https://ospoplusplus.com/about/
OSPO Alliance (23/6/2021): https://newsroom.eclipse.org/news/announcements/leading-european-open-source-non-profit-organizations-announce-ospo-alliance
Generalising open science in France (2021-2024): https://www.ouvrirlascience.fr/second-national-plan-for-open-science/
OSPO Landscape: https://landscape.todogroup.org/guide#how-to-use-the-ospo-guide
------------------