Pamplona i Spainen og Oradea i Rumænien er de nyeste communities i de verdensomspændende LoRaWAN netværk, The Thing Network.
Lige inden årsskiftet, helt præcist den 8. december, fik The Things Network (TTN) to nye communities i porteføljen. De tre LoRaWAN gateways, som de to byer har til sammen, betyder, at TTN runder 15.840 gateways i et netværk, der dækker 150 lande i verden – deriblandt Danmark.
De to nye byer er Pamplona i Spanien og Oradea i Rumænien. Begge mangler en del procentpoint i den totale score, der gør byerne fuldgyldige medlemmer af det globale netværk, som TTN udgør. Den score er gjort op i antallet af gateways, interne kommunikationskanaler, eksponering og registrerede medlemmer i det lokale community.
I Danmark har tre byer en score på 100% deltagelse i TTN. Det er Aarhus, København og Roskilde.
Offentlige og private stakeholders
Rishabh Chauhan, Global Community Manager i TTN, fortæller til mig, at de har tre hovedstakeholders: City officials, private virksomheder og studerende/akademia.
TTN er et offentligt og gratis netværk, åbent for deltagelse og alle kan oprette et community og sætte gateways til netværket. Rishabh Chauhan forklarer, at mens TTN ikke hjælper direkte med at sætte gateways op i nye communities, så assisterer de med at kurare indhold og viden til deres communities i forhold til opsætning af nye gateways samt at gøre det nemmere at indgå i netværket som gateway leverandør.
Smart teknologi
IoT-teknologi udvikler byer, som vi kender dem, ved at give muligheden for optimering af ressourcer og skabe en mere sammenhængende og miljøvenlig by. IoT-enheder kan indsamle et hav af data, som kan skabe handling, menneskelig eller teknologisk. Det kunne være om luftkvalitet i skolerne, vandstandsstigning, vandingsbehov for byens træer og planter. IoT muliggør også smart landbrug, hvor vanding kan optimeres og dyrs placering kan trackes.
Der er efterspørgsel på Smart Cities og communities hos TTN og The Things Industry (TTI), der er den primære sponsor for TTN. TTI tilbyder industrielle applikationer og licenser til interesserede parter i LoRaWAN netværket.
I sin Opening Keynote for The Things Conference i starten af sidste år, sagde CEO Wienke, at mens der i 2018 blev efterspurgt implementering i hundredvis er det i 2020 i titusindvis.
The Things Network
TTN startede i august 2015 i Amsterdam, som et gratis open source alternativ til proprietære IoT-netværk med abonnementer. I TTNs manifest står bl.a.:
Controlling the network that makes this possible (at forbinde alt via internettet, red) means controlling the world. We believe that this power should not be restricted to a few people, companies or nations.
Amsterdam, hvor TTN startede, blev dækket af LoRaWAN netværket i løbet af seks uger igennem netværkets arbejde. Ved udrulningen fik TTN tilladelse til at sætte gateways op på matriklen hos større virksomheder, bl.a. Deloitte og KPMG.
LoRaWAN: Pagers vs. mobiltelefoner
I en artikel på The Next Web fra 2015 skriver TTN co-founder Giezeman: “Sigfox is like pagers and LoRaWAN is like the first mobile phones.”
LoRaWAN er en smalbåndsteknologi, som har begrænsning på datamængden, der kan overføres. Det betyder, at det ikke kan bruges til f.eks. at streame musik, men at IoT-enhederne kan sende små bidder af information og derved får en lang batterilevetid. Data kan også transporteres over lange afstande, omkring 10 km.
LoRaWAN er åbent, hvilket betyder, at brugeren ikke behøver at binde sig til en enkelt udbyder og kan skifte løbende. Samtidigt er LoRaWAN sikkert, fordi der er end-to-end encryption. Som ejer er du den eneste med ”nøglen” til at kunne knække enhedens kode.
Mere IoT og Smart City? Kig nærmere på IoT-platformen OS2iot |
Tag med videre
- 'The Things Network' er en organisation af LoRaWAN fællesskaber, hvor alle kan deltage i et globalt og åbent IoT-netværk.
- Der er brug for et stort antal IoT devices, som bruges til Smart City transformation.
- LoRaWAN er en 'narrowband technology', hvilket betyder, at sensorer kan transportere små mængder af information over store afstande.
Læs flere artikler som denne på OSOR
-------------------
Photo by Billy Huynh on Unsplash