OS2borgerPC er blevet implementeret på plejehjem og lokalcentre under Magistraten for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune – sammen med helt nye skærme og computere. Når I som kommune skal tage OS2borgerPC-løsningen i brug, kræver det på nuværende tidspunkt en systemejer, der tør tage det tungt læs, men nu er der også en startpakke på vej til at afhjælpe med noget af byrden.
Seniorcaféer hedder de områder på plejehjem og lokalcentre i Aarhus, hvor der nu er sat nye computere op med OS2borgerPC software og hackersikrede bokse, som indkapsler selve computeren. På nuværende tidspunkt er der opsat 71 computere på 38 steder i Aarhus Kommune. Opsætning af nye computere og OS2borgerPC tog knap fem uger.
Undervejs mødte teknikerne særligt to udfordringer: Meget snakkende plejehjemsbeboere og lidt vrøvl med kommunikation, hvor personale ikke altid vidste at der skulle ske en udskiftning af deres computer. Implementeringen gik som smurt, der blev taget gamle PCer ned og sat nye PCer op – alle med OS2borgerPCs egen Open Source boks.
Afdelingsleder for ITK Digital (Innovation, Teknologi og Kreativitet) i Aarhus Tonny Ole Jensen og kontaktperson på OS2borgerPC, Per Kjær forklarer, at seniorcaféerne er til de ældre og deres pårørende, så de eksempelvis kan læse deres digitale post. Når en bruger ønsker at benytte en computer, skal man identificere sig. Det gør de ved at taste deres mobilnummer i en grænseflade på computeren, hvorefter de modtager en kode via sms.
Ifølge Tonny og Per blev Sundhed og Omsorg inspireret af bibliotekerne. Her var der tidligere en keyloggerproblematik, der er blevet håndteret med OS2borgerPC boksen.
Foruden at løsningen er billigere, så har OS2borgerPC også den store fordel, at det er et centraliseret system, og som Per påpeger, det skal være let at se, hvis nogen piller ved maskinerne eller hvis maskinerne skal opdateres. Fremover bliver det muligt, at udrulle genveje og programmer direkte til alle 71 computere, uden der skal være personale til stede på de enkelte lokationer. Computerne tænder og slukker ligeledes automatisk.
Hvis det tidligere har virket uoverskueligt at implementere OS2borgerPC i din kommune, så glæd dig. Koordinationsgruppen for OS2borgerPC barsler med en startpakke, hvor nye kommuner, der tilslutter sig, mod betaling, kan får støtte til implementeringen af løsningen.
Det bliver nemmere, når startpakken kommer, siger Tonny og Per. Tonny fremhæver: ”Men der skal stadig være et lokalt ejerskab til løsningen, for vi hverken må eller kan drifte for andre kommuner – kun være rådgivende i processen.” Foruden kan kommunerne købe sig til timer hos leverandøren Magenta.
Det stopper ikke der. Tonny og Per har mange idéer til OS2borgerPCs fremtid. Det går bl.a. på et Open Source dashboard, hvor it-support kan se hvilke computere, der mangler support, og hvilke fejl er der på dem. Per forklarer: ”Systemet overvåger sig selv, og vi skal hurtigt rent grafisk kunne se, hvor der er problemer – og dermed være mere proaktiv i forhold til lokationer, som ikke har ansatte til at servicere disse computere”.
Så snarligt velkommen til OS2borgerPCs startpakke, hvor endnu flere vil kunne få glæde af OS2borgerPC og et fremtidigt dashboard.