Der er ikke længere grund til at være i tvivl, om open source dur til noget. Her kommer 7 gode grunde til, at open source er værd at investere tid, energi og penge i.
Open source software (OSS) er software, hvor kildekoden er åben og frit tilgængelig. Software som lever efter de 4 friheder i open source (Frihed til at bruge, at undersøge, at forbedre og frihed til at dele) OS2 har krav om, at kildekoden og dertilhørende dokumentation offentliggøres på en OS licens og ligger frit tilgængeligt på fx. GitHub (et katalog fuldt af programmeringsdata frit tilgængelig og sorteret på hver sin hylde). Når kildekoden er open source og ligger hos OS2, kan du fx. nemt skifte fra leverandør X til leverandør Y, hvis Y passer bedre til dine behov, pris og krav.
Det gælder alt open source software, at det frit kan modificeres, deles, ses og bruges af andre end skaberen. Det er de fire friheder. Typisk bliver open source software lavet af i et community, hvor udviklere og brugere hver især foreslår modifikationer samt udvikler og skaber softwaren. Udviklingen er en fælles indsats.
I OS2-regi udnyttes open source metoden til en fælles indsats på både teknisk og fagligt niveau. Her bliver arbejdsgrupperne omkring et produkt enige om hvad der skal udvikles og i hvilken rækkefølge. Udviklingsforslag sendes derefter videre til den eller de leverandører, som står for udviklingen af produktet.
Der findes bl.a. følgende syv fordele ved open source frem for closed source (dér hvor kildekode og viden tilhører én leverandør). Så kan du selv dømme om open source er værd at lægge energi, tid og penge i.
1) Billigere og man kan dele omkostningerne
Udviklingen af OS2faktor var til eksempel meget billig for den enkelte kommune at udvikle. Hver bidragyder i projektet betalte lige under 22.000,- kroner. Når OS2-medlemmer går sammen, f.eks. ved OS2faktor eller OS2autoproces, deler de en større omkostning, som et medlem måske ville have svært ved at løfte alene. Det kan lade sig gøre, fordi koden open source og ejet i fællesskab og det derfor er muligt at genbruge.
2) Genbrug
Ved closed source er en løsning typisk forbeholdt en anvender ad gangen, der ofte betaler en årlig licens. I alternativet open source kommer de fire friheder i spil. Her er det er frit at dele og bruge kildekode og produkt. Det muliggør genbrug imellem det offentlige.
Proprietary software’s approach is “Let’s keep it secret so we can make money selling it.”
Open source software’s approach is “I find this useful, maybe others will too.”
3) Leverandøruafhængighed
De friheder, der er knyttet til open source, gør det muligt at skifte leverandør. Kildekoden ligger f.eks. på GitHub og er klar til at downloade og arbejde videre med. Det giver en fleksibilitet og en frihed for dig som kunde, du ikke er fastlåst til en leverandør (hvis services du måske ikke bryder dig om). Det giver også mulighed til at få hjælp fra flere leverandører på samme tid. Måske du ønsker at købe drift et sted og udvikling et andet.
4) Fleksibelt og agilt
OS2s model, hvor en enkelt kommune afsøger et behov hos andre kommuner eller flere kommuner går sammen for at lave et produkt, er en fleksible model. Behov kommer til og behov forsvinder. Leverandøren retter ind efter det forretningen efterspørger. OS2kitos er et godt eksempel på denne fleksible og agile måde at arbejde på. En måde som måske kan være svær at tidsbestemme, men som giver fremragende og behovsstyrede resultater.
5) Merit og demokrati
Open source fungerer per princip efter idéen om merit-baseret udvikling. At det, der er bedst og mest efterspurgt, styrer løbet. Det er sådan OS2s governancemodel er bygget op. Når en kommune har et pull-request (en ny bid software, foreslag eller en idé), drøftes det i koordinationsgruppen, som godkender eller afviser. Bliver idéen godkendt, sendes den videre til den aktuelle leverandør, som laver tilbygningen. Det giver mening, fordi det giver de bedste resultater for de fleste. Samtidig har OS2 et demokratiske virke, som en typisk forening. De aktivt deltagende og flertallet bestemmer udviklingen.
6) Gennemsigtighed
Friheden til at se og modificere giver også muligheden for, at du eller dine egne udviklere kan gennemgå koden og finde fejl og mangler, som kan rapporteres til leverandøren. Du kan også følge med i om leverandøren gør, hvad I har aftalt.
7) Eksternt review
I forlængelse af du eller dine udviklere kan tjekke koden, gælder det også for andre udviklingshuse. Du kan f.eks. bestille et andet udviklingshus til at gennemgå koden for at finde fejl og usikkerheder. På den måde kan open source blive endnu mere sikkert end closed source. Vores postulat er at når koden ligger frit tilgængelig så vil man også gøre sig mere umage, andre kan jo se med.
De fordele, du får ved open source er bl.a. billigere løsninger, genbrug, leverandøruafhængighed, fleksibilitet, merit og demokrati, gennemsigtighed og mulighed for konkurrenceudsættelse og eksternt review.
Ikke mindst er tendensen at open source er fremtiden, når selv de større danske udviklingshuse og offentlige myndigheder kommer med på samme bølge, som store internationale IT-selskaber og systemer som Android, Signal og Linux og mange flere allerede rider med på.
Kilder:
https://opensource.com/article/17/8/enterprise-open-source-advantages
https://entrepreneurhandbook.co.uk/open-source-software/
-----------
Foto af Alex Holyoake på Unsplash.com