Skip to Content

Nu får vi et Open Source Notat

24 juni, 2020 af
Nu får vi et Open Source Notat
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

OS2 får fra tid til anden en henvendelse omkring lovligheden af at bruge open source licenser i kommunal sammenhæng. En forvirring kan være, at open source software angiver brug og altså ikke en kildekode, der gives væk. Den forvirring vil vi gerne komme til livs og en gang for alle slå fast, at open source i kommunerne er lovligt, så længe det varetager kommunens interesser og deres egne borgeres interesser.

Vi har spurgt Kammeradvokaten, der i samarbejde med OS2-fællesskabet har udarbejdet ’Notat vedrørende OS2-fællesskabet og Open Source’. Notatet angiver f.eks. at det er juridisk muligt at introducere nye projekter til OS2-fællesskabet, som en idé og/eller som et færdigt produkt – præcist som OS2 gør i dag.

Læs et resumé længere nede eller den fulde tekst som pdf i bunden af siden.

 

Notatet belyser de retlige overvejelser, som en offentlig myndighed bør gøre sig forud for deltagelse i OS2-samarbejdet. Dette gælder både i de tilfælde, hvor deltagelsen sker med henblik på udvikling af open source, eller for at stille en allerede udviklet løsning til rådighed for OS2-samarbejdet. Forud for deltagelse i samarbejdet om open source bør bl.a. kommunalfuldmagten, konkurrenceret, udbudsret og udførelsesloven indgå i de retlige overvejelser. Notatet guider læseren igennem de forskellige retlige overvejelser, således at læseren opnår indsigt i de elementer, der bør indgå i den juridiske vurdering af mulighederne for samarbejdet.

- Kathrine Ahrenholt, jurist og Contract Manager ved It- og Digitalisering, Aarhus Kommune

 

I OS2 arbejder vi med åbenhed som fundament for at kunne være fælles om it-udviklingsopgaver, når det ikke giver mening, at vi hver især opfinder vores egen dybe tallerken. Lovgivningen omkring Open Source er kompleks, og derfor er det rigtigt godt, at OS2 med dette notat hjælper med at fjerne en stor barriere for at komme i gang med at bruge OS2 og hermed Open Source som platform for at lykkes sammen på tværs af kommuner og andre medlemsorganisationer.

- Marie Gottlieb Danneskiold-Samsøe, digitaliseringschef i Vallensbæk Kommune og bestyrelsesmedlem i OS2

 

Resumé af ’Notat vedrørende OS2-fællesskabet og Open Source’, udviklet af Kammeradvokaten for OS2 – Offentligt Digitaliseringsfællesskab, 4. maj 2020

Juridisk set må en kommune gerne deltage i foreningen OS2. Aktiviteterne skal holdes inden for kommunalfuldmagtens regler og med kommunens egen opgaveløsning og egne borgeres interesse for øje. Udbudsreglerne skal stadig overholdes og kommunen skal handle økonomisk forsvarligt. Det gælder også, når der udvikles på open source licens.

Når kommunerne stiller krav om open source, er det vigtigt at specificere hvilke open source krav, der stilles. Her kan listen fra Open Source Initiative over anerkendte licenser hjælpe på vej.

Specifikt på kommunernes aktiviteter i OS2 nævner notatet, at så længe en it-løsning understøtter kommunale opgaver (public service opgaver), kan det gøres i OS2-samarbejdet. Har en kommune en it-løsning, som de vil dele og som understøtter deres egne almennyttige eller økonomiske interesser, kan det juridisk set lade sig gøre så længe, at kommunen har rettighederne over open source løsningen.

Og det gælder ikke kun i Danmark. I 2010 fastslog European eGovernment Services, at open source er lovligt. Syv år senere kom Tallin deklarationen (med dansk repræsentation), der anbefalede færrest mulige begrænsninger i at dele og genbruge software.

 

Læs notatet som pdf-fil herunder.