Skip to Content

Hvad kan open source?: Svensk app gør skoleplatform nemmere

26 oktober, 2022 af
Hvad kan open source?: Svensk app gør skoleplatform nemmere
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Stockholms skoleplatform for elever, lærere og forældre blev udgivet i 2018, men frustrationerne over den betød, at en gruppe forældre gik i gang med en mere brugervenlig, open source app til at supplere platformen. Knap et år efter at appen Öppna Skolplattformen gik i luften, blev de politianmeldt af kommunen.

 

Hvad hedder vikaren? Skal børnene have idrætstøj med? En gruppe fædre i Stockholm Kommune med skolebørn har stået i front i udviklingen af en åben frontend til kommunens skoleplatform. En platform, hvor man kan melde sit barn sygt, se børnenes kalender eller karakterer. Siden juni 2022 har platformen også være oversat til ukrainsk.

Udvikling fra appen kom ud af egne frustrationer og er ifølge holdet bag et konkret eksempel på innovation og medborgerindflydelse i offentlig digitalisering. Med Öppna Skoleplattformen kan forældrene få et overblik over aktiviteter i og informationer fra skolen – på alle deres børn. Det kan man også i Stockholm Kommunens platform, men som der står på hjemmesiden for appen Öppna Skoleplatformen: ”Vad vi förstår har mest energi lagts på de bakomliggande delarna. Resultatet av det är att användarupplevelsen för många målgrupper har blivit lidande.” Appen derimod er udelukkende frontend.

 

Kompliceret platform, nemmere app

Stockholms skoleplatform er et ambitiøst projekt startet i 2013 og klar til implementering i 2018. Platformen har kostet over en milliard svenske kroner og har været i modvind undervejs. På WIRED forklarer de systemet sådan:

The platform is a complex system that’s made up of three different parts, containing 18 individual modules that are maintained by five external companies. The sprawling system is used by 600 preschools and 177 schools, with separate logins for every teacher, student, and parent. The only problem? It doesn’t work. - Matt Burgess, WIRED

Öppna Skolplattformen er en rimelig ukompliceret størrelse til sammenligning. Den gemmer ingen oplysninger og trækker sin information fra et API i Stockholms egen digitale skoleplatform. Appen viser den information, som allerede findes på skoleplatformen – men uden kompleksiteten – og den viser kun det, som de enkelte forældre kan få adgang til. Når forældrene vil se f.eks. barnets karakterer, skal de autentificere sig med BankID og barnets karakterer bliver så vist igennem en in-app browser. Selv har udviklerne udelukkende adgang til egne børns data – ikke andre forældres (appen er ikke lavet til lærere). Da appen blev publiceret i AppStore i iOS og Playstore til Android, var den testet af udviklerne selv og deres venner.

 

Politianmeldt

I februar 2021 erklærede uddannelsesdirektør fra Stockholm Kommune, Lena Holmdahl, at de ikke var interesseret i at samarbejde med appudviklerne. De satte en juridisk undersøgelse af appen i gang med fokus på sikkerhed. På det tidspunkt havde Skoleholms skoleplatform fået kritik over manglende sikkerhed: Brugerne kunne tilgå andres persondata.

Den 15. april offentliggjorde Uddannelsesforvaltningen sin juridiske undersøgelse af open source appen og den 16. politianmeldte de udviklerne bag. Da det skete, forklarede vicedirektøren for it og digitalising i skoleområdet Hélène Mossberg, at appen kunne være ulovlig, fordi den håndterer persondata.

Først i august blev Öppna Skolplatformen clearet. Politirapporten, som WIRED har fået adgang til igennem Christian Landgren (initiativtager og udvikler på Öppna Skolplattformen), konkludere, at appen ikke har sendt følsomme data til tredjepart eller er en risiko for brugerne.

 

Stockholms Skolplattform blev i gang sat i 2013 for at gøre det nemmere for børn, forældre og lærere at få den rette information fra grundskolen.

Den 21. februar 2021 blev version 1.0.0 af Öppna Skolplattformen udgivet. Seneste opdatering (version 3.0.4) blevet lavet 8. juni 2022.

I Appstore og i Playstore har appen fået 4,2 ud af fem stjerner ud af over i alt 400 anmeldelser. Tal fra i sommer var 40.000 downloads i alt.

Appen er udelukkende en frontend applikation. Den koster pt. 11 svenske kroner og er under Apache 2.0 licens.

 

Logger ingen data

 

Appen er bl.a. open source for, at alle kan se, at den ikke logger persondata. Erik Hellman, en af de primære personer bag appen, skriver i en mail til OS2: ”Open Source var rätt självklart för oss. Alla vi som är med i projektet har åsikten att mjukvara som utvecklas med offentliga medel (d.v.s. skattefinansierat) bör i första hand vara open source.”

Udviklernes råd er – udover at gøre det åbent næste gang – at det offentlige skal lære af deres fejl til næste gang. Det siger de i et interview i podcasten Known Unknowns. De opfordrer til, at der bliver lavet standarder om privat-offentligt samarbejde i Sverige. At private virksomheder bliver inddraget tidligt i processen. Og at det offentlige starter småt, så man kan slå projekter ihjel, før de bliver alt for dyre monolitter.

Vår förhoppning med projektet har, förutom att göra en fungerande app för föräldrar i Stockholm, att skapa något som fler skolor ska kunna använda utan att man ska behöva betala för samma utveckling om och om igen. - Erik Hellman, en af de primære personer bag appen. - Erik Hellman, en af udviklerne bag appen Öppna Skolplatform

 

Mest downloadede

Få timer efter at appen blev udgivet til AppStore, var den den mest downloadede betalte app på platformen. Android versionen kom en uge efter. Öppna Skolplattform lever nu i både Gøteborg og Stockholm. Udviklerne får flere forespørgsler, om de vil lave appen, så den passer til andre byer. Det går, som Erik Hellman forklarer, langsomt, fordi det kræver udviklere i disse byer, som også har børn i en lokal skole.

 

Öppna Skolplattformen på Github.

Vores blogs