Skip to Content

Hvad kan open source? Mød Paris’ open source platform, hvor kommuner kan dele

27 juni, 2023 af
Charlotte Heikendorf

Foto fra Alexander Kagan på Unsplash.com

 

Platformen Lutece er etableret i Paris Kommune for 22 år siden for at dele open source software med andre myndigheder. Luteceholdet opfordrer alle til at deltage i udvikling af projekterne og plug-ins, uanset om de har en udviklerbaggrund eller vil lave oversættelser eller dokumentation. Og platformen bliver fortsat udviklet og moderniseret, så den nu er state-of-the-art i Frankrig.


Open source kerneprojekt

I 2001 udviklede Paris Kommune en platform for offentlige digitale services. Den består af et open source kerneprojekt (Lutece Core) med features, der kan bruges på en hvilken som helst offentlig hjemmeside og myndighederne kan også indrapportere bugs. Projektet har +500 komponenter.

Projekterne er modulære. Det giver mulighed for at til- og fravælge de features, som passer ind i en specifik kommunes behov. Det kunne være funktionaliteter som autentifikation, brugerrelationer, tidsbestilling eller notifikationssystemer.

Alt på Lutece platformen er open source og kan ses, bruges, deles og ændres. Hvad er fordelen ved det? Med open source kan ændringerne sendes tilbage til repositoryet til glæde for andre brugere.

For at gøre det lettere at bruge er nogle af løsningerne samlet i pakker efter, hvordan de kan bruges. For nyligt har Luteceholdet i Paris Kommune også samlet to ready-to-use løsninger under navnet CiteLibre.

 

Ready-to-use

Det ene ready-to-use projekt er CiteLibre Rendez-Vous. Det er et værktøj, som er bygget på Lutece Core projektet og som gør det nemt at styre tilgængelige kalendere for offentlige services, hvor brugerne kan booke sig ind på ledige tider og får automatiske notifikationer baseret på kommunale arbejdsgange. Myndighederne kan vælge imellem de omkring 65 plug-ins, f.eks. notifikationssystem, påmindelser, forbindelse til køsystemer mv.

Det andet er CiteLibre Forms,  der er et selvbetjeningsformularværktøj, hvor kommunale medarbejdere hurtigt kan lave en formular til en ønsket arbejdsgang, styre de ønskede input felter og opsatte regler for borgerkontakt. Et projekt ligner OS2forms.

Flere projektsamlinger er på vej. Blandt andet et om borgerbudgetter og et om håndtering af sager, der ikke umiddelbart er hastesager for kommunen.

Open Source Program Officer i Paris Kommune, Philippe Bareille, skriver til OS2 om CiteLibre projekterne: ”The CiteLibre roadmap may be slightly different as there are a couple of new projects that help citizens get involved in the city’s projects that just went out a few weeks ago which might be more useful to other cities.

 

Deltag i udvikling og community

Fordi alt er open source er det umiddelbart svært for Philippe Bareille at vurdere, hvor mange andre kommuner, der bruger Lutece funktionaliteter eller CiteLibre projekter. Han forklarer, at brugerne i bedste open source stil er fri til at komme og gå og hente det, som de skal bruge uden at have Luteceholdet indover. Lutece holder opfordrer til, at brugerne deltager aktivt i deres community på blandt andet GitHub (generiske features eller orienteret imod offentlige medarbejdere). Som det er nu, henvender nogle kommuners sig med tekniske spørgsmål, mens andre kører det selv . Det er muligt at få en demo af projekterne for alle, der er interesseret.

Philippe Bareille ved, at Lutece platformen bliver brugt aktivt i to franske kommuner og en region. Det er Paris Kommune, Lyon Kommune og Yonne Regionen. Men han kender også til ni andre franske byer, der har slået sig sammen om at genbruge nogle af projekterne.


We know the City of Lyon (2nd biggest city in France) is a long-time user and contributor, some cities have also gathered to reuse some of the projects (such as «Plaine Commune» which gathers 9 cities just north of Paris who implemented «Dans ma Rue» and named theirs «BienVu»), the City of Budapest also started their first Participatory Budget with Lutece, a group of hospitals and nursing home also used Rendez-Vous. Yonne region has also reused our social queries platform PEPS and named it ”Y-Solidarité”. We’re also currently talking with many cities that need a free and trusted tool to use for their identity document appointment. - Open Source Program Officer i Paris Kommune Philippe Bareille

 

Ejerskab og sikkerhed

Phillippe Bareille og hans hold vil sørge for, at alle myndigheder kan bruge koden ved at være yderst opmærksomme på sikkerhed i koden og i plug-ins. Alt bliver sikkerhedstestet og de laver en fuld gennemgang to gange årligt for at sikre, at alt er op til standard. Det gælder også på infrastrukturen.

De sidste 20 år har der været over 500 bidragsydere til Lutece komponenterne og holdet bag bliver bedre og bedre til at håndtere den store mængde bidrag. Phillippe skriver: ”We are currently working on a major upgrade to be released early next year; Lutece V8 that includes a new core project.”

Er open source gratis? Nej. Phillipe Bareille forklarer, at det er gratis for det offentlige myndigheder og andre at finde og bruge koden, men de skal tilpasse den til deres eget design, stå for hosting, support og vedligehold. Det koster penge. Præcist lige for ethvert andet open source projekt. Det kan myndighederne gøre internt, hvis de har tid og kompetencer eller de kan købe en ydelse hos en it-leverandør. Den store fordel ved at bruge Lutuces open source kode og komponenter er, at myndighederne får ejerskab over roadmap, suverænitet og muligheden for at dele.


Vores blogs