Photo by Pavel Neznanov on Unsplash
Er der et hul i vejen? En skilt der er væltet? En gadelampe der ikke virker? I Holland samarbejder en række kommuner om en formular, der via et REST API forbinder med sagsområder i kommunen. Her kan borgere give besked til kommunen, hvis noget i det offentlige rum ikke er, som det burde og så de bliver via Signalen sendt til den korrekte medarbejder. Alle beskeder bliver kategoriseret automatisk, prioriteret og derefter håndteret.
Lige nu er Signalen software i brug i 10 hollandske kommuner, hvor løsningen håndterer over 700.000 rapporter om året. Mere end 2000 medarbejdere burger Signalen. I 2023 kommer der flere kommunerne til og Jacco Brouwer fra Vereniging Nederlandse Gemeenten (svarende til Kommunernes Landsforening) har ambition om international udbredelse.
Rapport fra borger til rette medarbejder
Signalen bruger en tekstklassifikations algoritme til at sende rapporten ud til den rette medarbejder. Den kan også bruges til at holde styr på status af arbejdet og kommunikere med borgeren, når arbejdet er færdigt.
Det er et nemt værktøj at rapportere fejl til. Også uden at skulle installere endnu en app. Det er muligt at følge med i processen og endda genåbne sagen, hvis det ikke er gjort godt nok. Og en rapport kan sendes anonymt eller med meget få personlige oplysninger.
’One size fits all’. Sådan beskriver Jacco Brouwer Signalens værdi for de kommunale medarbejdere. Signalen virker til alle kommuner. Alle kan få indflydelse på løsningen eller rette den til hos sig selv. Den passer ind i eksisterende it-infrastruktur. Desuden har Signalen indbygget historik og alle kan følge med i status.
What I really like is the ‘one size fits all’ principal in which Signalen is able to provide a full open source software solution that works for every municipality, from a metropole like Amsterdam to a tiny village like Waadhoeke.
– Jacco Brouwer, Vereniging Nederlandse gemeenten
Jan Ainali fra Foundation for Public Code uddyber per mail til OS2, at en løsning som Signalen kommer til gavn for alle: Kommuner der får selvbestemmelse over koden, kommunale medarbejdere der kan få direkte indflydelse, hvis de finder en fejl eller ønsker en ændring og borgere der kan kigge i kode eller ”bare” sende en besked til deres kommune.
Offentlige penge, offentlig kode
I modsætning til løsninger som FixMyStreet, er Signalen 100% open source. Men det er, som der står i en artikel på platformen Open Source Pleio fra 7. juli, er open source ikke den vigtigste grund til at kommunerne søger hen til løsningen.
Kommunerne ser på, hvad det gør, hvad der koster, hvor sikkert det er og hvem kan de ringe til, hvis der er problemer. Det udtaler Jacco Brouwer i samme artikel. Altså fordele over licenstype.
Til OS2 skriver Jacco Brouwer: We believe that open source and working together is the only way to go, to improve the quality of the public services. We believe that these public/private collaborations projects should be mission driven instead of procuring public money multiple times on closed software from parties that are driven by profit maximization. If we spent public money on software, the code should always be open.
If we spent public money on software, the code should always be open.
– Jacco Brouwer, Vereniging Nederlandse Gemeenten
Tværkommunale styregruppe
Signalen kan hostes af private leverandører eller som en Software as a Service (SaaS). Forvaltning af Signalen handler både om at håndtere lokale tilpasninger, hosting eller SaaS samt facilitering af sammenslukningen igennem Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Signalens udvikling er styret af en fælles styregruppe, der repræsenterer flere kommuner. De enkelte kommuner står for lokal håndtering af systemet. Selv eller i samarbejde med private it-leverandører. Leverandørøkosystemet omkring løsningen har fordel af, at systemet er open source, fordi de kan levere dele og services til løsningen, frem for at det er et monopol for en enkelt leverandør.
Signalen softwaren i brug i 10 hollandske kommuner, hvor løsningen håndterer over 600.000 rapporter om året.
Signalen bruger en tekstklassifikations algoritme til at sende rapporten ud til den rette medarbejder.
Foundation for Public Code hjælper med at modne Signalen.
Code stewards
Også baseret i Holland er Foundation for Public Code, der er ”Stewards” for Signalen. Signalen er i kategorien INCUBATION og er nu i gang med at fintune deres proces, dokumentation og åbne flere ressourcer. Skriver code steward Jan Ainali fra Foundation for Public Code.
Improvement of customer satisfaction and the quality of public services are the foundations of our mission. - Jacco Brouwer, Vereniging Nederlandse Gemeenten