Skip to Content

Blog: OS2faktor er et eksempel på og et resultat af et åbent fællesskab, der virker

24 januar, 2020 af
Blog: OS2faktor er et eksempel på og et resultat af et åbent fællesskab, der virker
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Svaret på hvad der får et fællesskab til at lykkes, er ikke lige til, mener IT-chef for Vallensbæk og bestyrelsesmedlem Marie Gottlieb Danneskiold-Samsøe. Er det governance, systematik og god styring eller handler det i virkeligheden om mennesker og dedikation?

 

Blogindlæg af Marie Gottlieb Danneskiold-Samsøe, IT-chef i Vallensbæk Kommune og bestyrelsesmedlem i OS2

 

 

Når man arbejder i en kommune, er det naturligt at blive nysgerrig på, hvad der skal til for at lykkes i fællesskaber. Vi er 98 mindre enheder, der i det store hele udfordres samtidig af omstillingen til nye samfundsmæssige krav og en rivende teknologisk udvikling. Derfor giver det på alle måder mening at hjælpes ad – og derfor ses et væld af forskellige grupperinger og samarbejder på kryds og tværs af landet – både på national skala og helt ned til små bilaterale samarbejder. Der samarbejdes også i høj grad med andre typer organisationer, virksomheder og vidensinstitutioner.

 

At lykkes sammen

Så hvad skal der til for at lykkes sammen – og hvorfor er nogle typer samarbejder mere succesfulde og effektive end andre? Det kunne jeg godt tænke mig at blive klogere på.

hvorfor er nogle typer samarbejder mere succesfulde og effektive end andre? Det kunne jeg godt tænke mig at blive klogere på.

Hvis jeg skulle tænke på et rigtigt godt eksempel på succesfuld fælles udvikling, kunne jeg nævne tilblivelsen af systemet OS2faktor. Projektet udsprang af KLs krav til den nye kommunikationsplatform til skoler og dagtilbud; AULA. Opgaven med at etablere ”et sikkert 2-faktor-login” til AULA blev givet kommunerne og er et rigtigt godt eksempel på en af de mange komplekse udfordringer, der nemt kan fylde rigtigt meget i en enkeltstående kommune. I dette tilfælde valgte en række kommuner at arbejde sammen i regi af det åbne fællesskab OS2 – og løsningen er på mange måder en stor succes.

 

OS2faktor er nu en fleksibel løsning med multifactor authentication (MFA) klient til både Windows, Google Chromebook, IOS og Android. Løsningen er først og fremmest væsentligt billigere end tilsvarende løsninger på markedet, både i anskaffelse og drift.  

 

OS2faktor er nu en fleksibel løsning med multifactor authentication (MFA) klient til både Windows, Google Chromebook, IOS og Android. Løsningen er først og fremmest væsentligt billigere end tilsvarende løsninger på markedet, både i anskaffelse og drift.  

Prisen for det færdige produkt under en 1/8 af den billigste kommercielle løsning og resultatet er brugervenligt med fokus på oplevelsen for lærere og pædagoger. Løsningen er i denne tid særlig interessant, da den kan facilitere indrulning via NemID, hvorved bruger-identiteten sikres ved oprettelse. Dette bliver formentligt et vigtigt element i de kommende år med ikrafttrædelse af NSIS og omstillingen til nye fællesoffentlige løsninger som nemlogin3, mitID mv.

Dertil indeholdes funktionen OS2nykode – og her arbejdes der pt. på understøttelse af password skift for elever og lærere ifm. den forestående ændring af UNI-login.

Alternativet til fælles udvikling er ofte et samarbejde med en enkelt leverandør, og det kan som enkeltstående kommune (virksomhed eller organisation) være svært at sikre gode priser og vilkår.

 

Åbenhed i komplekse løsninger

Fundamentet for succes omkring open source samarbejde er oplagt åbenhed. Det er åbenhed, der gør at mange kan byde ind med dele af store komplekse løsninger – og det har vist sig at være et kraftfuldt koncept. Selv store kommercielle spillere på markedet som Microsoft og Google kobler sig på ”åbenheden” og benytter i stigende grad open source-udvikling i kernen af deres forretning. (The rise of open source)

Men er åbenhed i sig selv det, der skal til for at lykkes sammen? Formentlig ikke, da open source projekter også både kan være succesfulde og fejle.

Det er åbenhed, der gør at mange kan byde ind med dele af store komplekse løsninger – og det har vist sig at være et kraftfuldt koncept.

 

Fælles rammer og systematik

I den kommunale verden er open source fællesskabet OS2 blevet en del af svaret på, at en mindre dansk kommune med få ressourcer, præget af travlhed og en konstant omstilling til nye samfundsmæssige krav, kan følge med – også økonomisk. Det er også OS2, der har været grundlaget for det succesfulde projekt OS2faktor.

Ud over kravet om åbenhed leverer OS2 rammer og systematik, der gør at løsninger kan findes i fællesskaber.

Ud over kravet om åbenhed leverer OS2 rammer og systematik, der gør at løsninger kan findes i fællesskaber. Opskriften her er en solid governance-model, et veldrevet sekretariat og en dedikation til fælles udvikling af åbne systemer.

Netop rammer, systematik og god styring er formentlig afgørende for at mange aktører kan byde ind på en fælles løsning. Ikke desto mindre findes også eksempler på langt mere løst koblede netværk, som alligevel lykkes sammen.

 

Mennesker og dedikation

Når jeg lader tankerne glide hen over de mange fælles projekter, jeg har været en del af – og spekulerer på hvad, der får nogle fællesskaber til at skabe bedre resultater end andre – er det måske netop dedikationen, der står frem i hukommelsen. Måske er det i engagementet i fællesskabet og det fælles mål, der i højere grad en principper og rammer gør hele forskellen? Jeg kender ikke svaret – måske gør du?

Måske er det i engagementet i fællesskabet og det fælles mål, der i højere grad en principper og rammer gør hele forskellen? Jeg kender ikke svaret – måske gør du?

 

--------

Foto af Ian Schneider på Unsplash.com

Tags
Vores blogs