Blogindlæg af Allan Grauenkær, Projektleder, Københavns Kommune
Allan præsenterer i et problem til dyre "småbeløb" til digitale låsesmede. Det er et problem, som kan løses - og gerne sammen med andre offentlig myndigheder. En elektronisk, online løsning, der kan integrere med eksisterende hardware, bookingsystemer og -platforme.
Det nye år er i gang og med det også nytårsforsæt, som man i hvert fald kan overveje, om man vil forsøge at gøre til virkelighed.
Gennem snart mange år har et af mine faste nytårsforsætter har været én nøgle – én nøgle til privaten OG én nøgle til kommunen. På hjemmefronten er det over årerne kommet meget tættere på målet. Måske bliver 2021 året, hvor jeg kan begynde at få det realiseret i kommunen også. Helst i samarbejde med andre ligesindede og allerhelst med Open Source som platform.
Problemet med de mange døre og låse
Vi kender alle sammen problemet, tænker jeg. En tilfældig kommune - stor, mellem eller lille - har en lang række fysiske, lokationer fordelt over hele kommunen. Plejehjem, administrationsbygninger, skoler, institutioner, børnehaver/vuggestuer, kultur- & fritidsliv... listen er endeløs. Hver af disse lokationer har en række døre (mange døre faktisk), både yderdøre og indvendige døre, og alle disse døre har låse med hver deres nøgle, eller sådan føles det i hvert fald nogle gange.
I Københavns Kommune, hvor jeg har min daglige gang i Kultur- & Fritidsforvaltningens omkring 120 lokationer, oplever jeg det hele tiden. Et virvar af fysiske nøgler og elektroniske adgangssystemer giver anledning til forvirring og unødvendigt tidsforbrug, når man skal vente på kollegaen med koderne eller nøglebundtet med nøglen til den helt specifikke dør, du lige skal ind ad (helst nu). Tilmed kan det samme hus også sagtens være forsynet med flere forskellige nøglesystemer bare for at gøre forvirringen total – faktisk er det mere reglen end undtagelsen. Elektronisk skalsikring og en blanding af online og stand-alone løsninger suppleret med flere forskellige fysiske nøgler – det er ikke alene dyrt, men også temmelig uoverskueligt, tidskrævende og ikke mindst hamrende usikkert.
Småproblemer og småbeløb?
I min kommune har vi minimum tre leverandører af elektroniske/analoge låsesystemer på rammeaftaler. Hertil kommer sikkert endnu flere lokale låsesmede, der historisk set har været leverandører og stadig drifter husenes gamle låsesystemer. Jeg vil vædde min gamle mølædte, kommunale bøllehat på, at mange af OS2s andre medlemmer genkender det billede fra egne organisationer og udfordringerne med det. En af den slags dagligdagsproblemer, som rigtig mange bøvler med, men som ingen (eller næsten ingen) for alvor gør noget ved for at få løst én gang for alle, da det jo ’kun er småproblemer og handler om småbeløb’ i hverdagen. Jeg har dog engang ladet mig fortælle, at en opgørelse alene over årlige udgifter i København forbundet med fysiske nøgler, der forsvandt, var i den seriøse millionklasse – det kan man vel ikke kalde ’småproblemer og småbeløb’…?
Jeg har dog engang ladet mig fortælle, at en opgørelse alene over årlige udgifter i København forbundet med fysiske nøgler, der forsvandt, var i den seriøse millionklasse – det kan man vel ikke kalde ’småproblemer og småbeløb’…?
En ny idé til OS2-medlemmerne
Og hvad er det så jeg ønsker mig i 2021? Jo, hvis jeg har ret og vi ikke er de eneste, der sidder med udfordringer til ulige låsesystemer i det offentlige, hvor er så et bedre sted end i OS2-fællesskabet at adressere og placere sådan en udfordring? For det bør jo være en fuld elektronisk, online løsning, der kan integrere med eksisterende hardware (tasteturer, paneler, chiplæsere etc.), diverse bookingsystemer og -platforme og som sparer kollegaen med nøglebundtet for at skulle fare fra Herodes til Pilatus for at låse op for folk som mig, men i stedet bruge tiden på noget produktivt. En Open Source løsning som vi kan modellere, tilpasse og implementere helt efter egne behov og ønsker – er der nogen der er med på den ide mon?
Så skal vi ikke gøre 2021 og frem nemmere for borgerne og os selv – eller i hvert fald tage de første skridt i den rigtige retning, gerne sammen med kvikke leverandører derude med bud på en lækker grundstruktur vi kan starte ud fra.