Statens Museum for Kunst har valg at bruge kræfterne på åbne data frem for at indgå aktivt i eller maintainer et open source fællesskabet. Deres hjemmeside er open source lånt fra andre. Omvendt bliver deres data brugt til kunst og forskning.
På nationalmuseerne i Norge og Sverige, er mange værker blevet udgivet på Creative Commons licenser, mens open source primært bliver brugt internt. Det er tid til at kigge nærmere på Statens Museum for Kunst i København (SMK), som har ry for at være helt i front på området.
Ressourcespørgsmålet
Men starten på SMKs Github viser en helt tom side med link til deres egen hjemmeside. Da jeg får fat i Jonas Heide Smith, SMKs Leder af Digital, forklarer han på mail, at museet rigtig nok ikke har udgivet noget kode på Github. Det er i høj grad et spørgsmål om ressourcer. SMK har valgt at prioritere åbne data frem for at ’maintaine’ koder online.
Som en organisation med meget begrænsede udviklingsressourcer er vi helt og aldeles afhængige af det store open source-community.
– Jonas Heide Smith, Digital Leder, Statens Museum for Kunst
Hjemmeside open source
Open source er altså ikke helt ude af spillet. Tværtimod bruger museet open source kode på begge hjemmesider: Den officielle og dén hvor man finder åbne data. På den sidstnævnte kan man søge på kunstner, farve, tema og mere, indtil man finder det værk, som man ønsker. Værkerne er på CC0 1.0 og kan frit og nemt downloades.
Museet har prioriteret åbne data for at gøre deres samlingsdata tilgængelige for alle. Åbne data betyder, at personer i hele landet og verden kan besøge værkerne og bruge data til projektet og tjenester: ”Fra forskning over skoleopgaver til kreativt genbrug”, skriver Jonas.
Kreativt brug og demokratisering
To prisvindende kunstprojekter bruger SMKs åbne data. Det er spillet ”Inkslinger”, hvor værker fra det 19-århundrede bliver brugt og ”Les Dieux Changeants”: En kortfilm, der bruger 3D data fra græske og romerske statuer fra SMK, til at skabe et digitalt værk om destruktion og kollaps.
Jonas kalder det en demokratisering af den fælles kunstsamling og forklarer, at snitfladen mellem danskerne og SMK er blevet øget. Det giver mange downloads og flere former for genbrug.
Denne artikel er ikke udgivet på OSOR.
--------------------
Maleriet, der fremgår øverst er: Uden titel, 1996 Schmidt-Rasmussen, Christian, Statens Museum for Kunst