Samarbejde, deling og digital udvikling i det offentlige.

Samarbejde, udvikling, deling
Om OS2

Introduktion til Open Source Software

Nu har du fundet vej til OS2s hjemmeside, og måske spørger du dig selv: Hvad er open source helt præcist? Hvis det er tilfældet, har du valgt at åbne den helt rette side.

 

Open source software – ofte bare kaldet open source eller OSS – er software med fire centrale friheder som bl.a. licensen er med til at sikre. Alle fire skal være til stede i et open source projekt:

 1. Frihed til at bruge
 2. Frihed til at undersøge
 3. Frihed til at forbedre
 4. Frihed til at dele

En open source licens er en licens, som er godkendt af foreningen Open Source Initiative (OSI). Open Source Initiative har ti punkter i deres definition af open source og omkring 80 godkendte licenser. Men for at samle det ganske kort, så henviser open source til en it-løsning med en offentlig tilgængelig kildekode, og hvor software-licensen ikke begrænser ændringer, brug og distribution (jf. de fire friheder). Den længere definition indeholder punkter om bl.a. integritet for kildekoden og anti-diskrimination af personer, grupper og fagfelter.

 

Open source skaber økonomisk og menneskelig værdi

Open source software og arbejdsmetoder har en række fordele:

 1. Det tillader at bryde fri fra rigid software og rette it-løsninger til jeres eget behov
 2. Det fordrer vidensdeling og øger kvaliteten af jeres software ved brug af peer-review metoder
 3. Det skaber ejerskab over it-løsninger, da de kan modificeres
 4. Det kan spare penge for jer, når it-løsninger laves i fællesskab med andre

 

Licenser er nøglen

For at et it-system er godkendt som open source, skal det udgives på en open source licens. En licens angiver, hvad it-systemet kan, skal, ikke kan, er forenelig med, hvilken lov der er gældende og hvilket netværk/fællesskab står bag. I OS2-fællesskabet er den foretrukne licens MPL 2.0 (Mozilla Public License), men der findes også flere andre.

Overordnet set findes der to familier af FOSS (Free or Open Source Software): Liberal og copyleft. Liberale licenser (også kaldet permissive) har få krav om, hvordan softwaren skal distribueres. Eksempler på denne type liberal software er MIT licensen.

Mens liberale FOSS licenser tillader, at distributøren tager fuld ophavsret til en software, kræver copyleft licenser, at løsningen forbliver open source. En stærk copyleft licens er GNU General Public License, mens en svag er MPL (Mozilla Public License), for MPL lægger sig imellem liberal/permissive licenserne og copyleft licenserne.

For MPL gør sig bl.a. gældende:

 • At brugeren af softwaren KAN bruge/genskabe, ændre/merge, bruge kommercielt
 • At brugeren af softwaren SKAL fremvise kilden, være MPL
 • At softwaren IKKE KAN holdes ansvarlig
 • At softwaren er FORENELIG med GPL og andet copyleft
 • At regerende LOV er den lokale/nationale lovbestemmelse
 • At software-licensen er godkendt Open Source Initiative FÆLLESSKABET

   

  Open Source initiativet er grundlagt i 1998

  Open source er vokset ud af free software bevægelsen. Det er ”free” som i frihed, ikke som i gratis. Open source er skabt som begreb af Christine Peterson og i 1998 blev det adopteret af grundlæggerne for Open Source Initiative. Ifølge Open Source Initiative’s FAQ-side har der tidligere været polemik om forskellene mellem open source og free software var forskelle mellem moral og praktik.

   

  Tænker du på hvilke fordele, der er ved open soure? Så læs videre på OS2s hjemmeside.

  Er du mere nysgerrig på mere open source, så tag et kig på OSI eller Open Source Guides eller på Make Use of Explains Open Source.

  Mere om licenstyper? Se Joinup Licensing Assistant.

  Er du klar på open source nu og ivrig for at komme i gang? Kig på OS2s produkter, projekter og filosofi. Bliver du i tvivl om noget eller har spørgsmål, kan du kontakte OS2s sekretariat.