Samarbejde, deling og digital udvikling i det offentlige.

Hvad bruges jeres data til – og af hvem?

En aktindsigt, som Kommunen har fået i samtlige danske kommuner, har vist at 86 ud af 98 kommuner sender personfølsomme oplysninger videre til 3. part, og ikke har indgået den lovpligtige databehandleraftale. Open source-systemet Piwik kan være med til at løse denne udfordring.

”Kommunale hjemmesider sladrer uden tilladelse”. Sådan skriver magasinet Kommunen om 86 kommuners manglende databehandleraftaler med analysesider som Google Analytics eller Siteimprove. En aftale der betyder, at borgernes ageren på kommunernes hjemmeside bliver sendt til it-giganter, som kommunerne ikke har indsigt i, hvad bruger borgernes data til. Dermed har langt størstedelen af de danske kommuner, ifølge Datatilsynet, brudt persondataloven, skriver Kommunen.

Efter aktindsigterne har mange kommuner dog efterfølgende underskrevet databehandleraftaler med virksomheden Siteimprove, mens Google har deres egen version af en databehandleraftale, som de mener lever op til den danske og europæiske lovgivning på området. Dog vil de ikke indgå den danske aftale, hvilket, ifølge Jesper Lund, formand for IT-politisk Forening, er problematisk, fordi der i Googles vilkår er flere uklarheder, hvilket betyder at kommunerne ikke har mulighed for at vide, hvad data benyttes til, siger han til Kommunen.

Som alternativ til disse it-giganter, hvor kommunernes statistiske data om besøgende sendes videres til 3. part med det formål at målrette reklame, findes Piwik. Produktet er open source, og kan sættes i drift i kommunernes egne kontrollerede miljøer, hvor de selv vil kunne kontrollere dataene, og dataene altid kun vil være deres egne. Dermed kan brugerne bevare fuldt ejerskab over egne data og få indgående indblik i trafikken på deres hjemmesider. Endvidere er det også muligt for medlemmer af OS2 at sætte Piwik i drift via OS2cloud.

Nedenstående video giver indblik i mulighederne med Piwik.