Det gode beslutningspunkt - En guide
1. … bygger på et veldefineret problem Enhver sag bygger på et problem, som kalder på en løsning. Beslutningsoplægget bør fra begyndelsen gøre det klart, hvorfor der skal træffes en beslutning, dvs. hvilket problem, der skal løses.
2. … fremhæver det væsentlige Det gode beslutningsoplæg indeholder en prioriteret udvælgelse af information. Læserne af beslutningsoplægget behøver ikke vide alt dét, skriveren ved, men blot sættes ind i sagens centrale problemstilling og evt. nogle få baggrundsoplysninger.
3. … argumenterer for en løsning Et af oplæggets formål er at vurdere sagen ud fra et fagligt standpunkt. Når oplægget begrunder og kvalificerer argumenter for og imod mulige løsningsforslag, hjælper det ledergruppen med at træffe bedre beslutninger om emner, der ligger ude for deres egen ekspertise.
4. … har en tydelig disposition med ‘selvbærende overskrifter’ Ethvert oplæg bør have en tydeligt struktur. Strukturen er med til at skabe fremdrift i beslutningsoplægget. Med ‘selvbærende overskrifter’ menes, at din læser alene ved at læse overskrifterne kan afkode, hvad teksten handler om. Hvert hovedafsnit i oplægget bør have en selvbærende overskrift.
5. … er sproglig præcis og uden overflødig fedt Beslutningsoplæg bør være korte og præcise, og de skal skrives i et nutidigt og professionelt sprog. Undgå derfor ting som bagvendte ordstillinger (“De af kommunen medsendte bilag”), lange sammensatte ord (“brugertilfredshedsundersøgelser”) og for højt et LIX-tal (Her er en nyttig LIX-tæller).