Samarbejde, deling og digital udvikling i det offentlige.

5 kommuner samarbejder om udvikling af nyt produkt: OS2rollekataloget

Grønne papegøjer flyver på en blå himmel

OS2rollekataloget er det sidste skud på stammen af nye OS2-produkter, og er opstartet af Favrskov, Syddjurs og Norddjurs Kommune. De tre grundlæggende kommuner har ét fælles mål: at automatisere jobfunktionsroller og autorisationer lidt mere, og gøre det hele mere systematisk og generisk, skriver KL.

Samarbejdet mellem 5 danske kommuner: Favrskov, Syddjurs, Norddjurs, Skanderborg og Horsens har betydet, at et nyt OS2-produkt nu er lanceret: OS2rollekatalog. Det skal sikre, at kommunerne kan blive bedre til at styre jobfunktionsroller og autorisationer i de systemer, de bruger hver dag, skriver KL.

”Kunne man lave noget automatik? Kunne man gøre det sådan, at hvis vi nu vedligeholder de stam- og grundoplysninger, der skal til, såsom organisationen og roller for vores medarbejdere, og hvilke roller der findes for systemerne, så kunne vi måske få det til at foregå automatisk”, siger Henrik Brix, It- og digitaliseringschef i Favrskov.

Støttesystemfremtid

De fem kommuner har sørget for, at systemet er komplementær med de støttesystemer, de bruger i forvejen, som fx IDM og OPUS. Dermed bliver det nemmere at håndtere, når der sker organisations- og systemændringer. Dog skal Rollekataloget ikke ses som en konkurrent til støttesystemerne. Det er nærmere en ekstra komponent, som taler sammen med de andre støttesystemer, og blot gør processerne nemmere for kommunerne.

OS2-leverandør med i udviklingen

OS2-leverandøren Digital Identity havde på forhånd stor viden med støttesystemerne, da de tidligere har hjulpet KOMBIT med dette, og blev tidligt inddraget i projektet. ”Det har givet Digital Identity ret stor viden, og det spillede da også ind, fordi det for os skal blive noget, der hænger fuldstændig sammen med støttesystemerne. De har også hjulpet os med klargøringen mellem vores AD FS og op mod støttesystemerne”.

Henrik Brix siger yderligere, at havde de ikke på forhånd haft en relation til firmaet, havde de undersøgt muligheden for at samarbejde med en anden af OS2’s leverandører.

Ikke uden udfordringer

Projektet er et stort projekt, som de håber mange kommuner vil få glæde af. Henrik Brix anerkender dog også, at de ikke forsøger at presse deres begejstring ned over andre kommuner, da mange allerede er i gang med med identity management projekter med andre leverandører. Samtidig anerkender han også, at projektet er en stor opgave. Den skal hele tiden sikre, at autorisationerne passer til den situation, som den enkelte medarbejder står i.

”Vi baserer os på nogle stamdata, som vi alligevel skal og bør vedligeholde: Organisation, KLE-opmærkning, afdelinger og personer og roller”. Rollekataloget sikrer dermed, at systemerne altid kender stamdataene på medarbejderne, og hvilke rettigheder de har, og opdaterer selv, hvis der sker organisationsændringer.
 

Læs mere om OS2rollekatalog

 

 

Foto: Gareth Davies på Unsplash.com

Kommentarer

Sider