Samarbejde, deling og digital udvikling i det offentlige.

Blog: Er det tiden til at bryde Microsoft kontorpakkens kommunale monopol?

Ca. læsetid: 3 mins

Blogindlæg af Nikolaj Kolte, Chef for IT og Digitalisering, Holstebro Kommune

 

O, M, F, E3, E5 og 365. Det er bogstaver og tal, de fleste kommunale IT-chefer sidder og tumler med nu. Kombinationer af Microsoft 365 licenser, som vi kan forny lejeperioden af. Hvad passer bedst til vores organisation, og hvilke af vores strategiske IT-produkter såsom antivirus, mailscanning og perimetersikkerhed vil vi lægge i Microsofts økosystem, og hvilke vil vi holde udenfor? Jeg er sikker på, at vi alle sidder med regneark, der synliggør de økonomiske konsekvenser. Et estimat på, at kommunerne lejer 365-licenser for ca. ½ milliard kr. pr. år fra Microsoft, er vist lavt sat.

Vi kan overveje, hvor meget af vores centrale IT-drift og strategi vi vil outsource til Microsoft 365-økosystemet og det kan jeg opfordre alle til at overveje de langsigtede konsekvenser af en ekstra gang. Men en beslutning vi i praksis ikke kan træffe, er, om vi vil anvende Microsoft kontorpakken eller ej. Microsoft Office pakken har længe været de facto standarden for administrationen i det offentlige Danmark. En situation vi selv har etableret gennem års blind gentegning af licensaftaler og implementering af integrationer til kun denne kontorpakke i vores centrale IT-systemer. Sammen har vi gravet os selv ned i et monopolistisk afhængighedsforhold.

Leverandøren udnytter dygtigt denne afhængighed til at styre digitaliseringen i det offentlige Danmark, så den passer til egen forretningsstrategi. Og ikke mindst har vi bragt os i en situation, hvor forhandling om pris er så godt som udelukket. Vi har intet alternativ at byde ind med og dermed etablere en forhandlingssituation. Jeg mener, det er tiden, at vi aktivt og konstruktivt afsøger alternative kontorpakkestrategier – open eller closed source – så vi etableret et reelt alternativ og dermed en styrket forhandlingskraft. Samt frihed til at selv vælge.

Jeg tror, at det kræver, at vi samler os i et forpligtende samarbejde – og som kommuner endnu engang står samlet i kampen mod et monopol, vi selv har skabt.

Publiceret i gruppen

Dette er et blogindlæg

Vi har mange eksterne skribenter tilknyttet der skriver blogindlæg, som OS2 publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger som kan udtrykkes indenfor OS2s retningslinjer og code of conduct er velkomne, kontakt os gerne hvis du har noget på hjertet.